User avatar
CactusPie
Posts: 451
Joined: Mon Dec 17, 2012 4:48 pm
Location: Poland

[TUTORIAL] Stawianie własnego serwera

Fri Apr 26, 2013 2:37 pm

W związku z wieloma pytaniami dotyczącymi stawiania własnego serwera Bad Company 2 postanowiłem napisać mały poradnik. Instrukcja dotyczy systemu Windows, jednak jeżeli ktoś jest zainteresowany także Linuxem, mogę przetłumaczyć ten poradnik.


Pliki serwerowe
Niestety, umieszczanie ich na forum jest niedozwolone, jednak można bardzo łatwo wyszukać je w Google:
http://goo.gl/GvsbD


Konfiguracja serwera

1. Upewnij się, że masz zainstalowane biblioteki Visual C++

http://www.microsoft.com/en-us/download ... px?id=3387
http://www.microsoft.com/en-us/download ... aspx?id=29
http://www.microsoft.com/en-us/download ... px?id=5555


2. Skopiuj najnowszy server hook (dinput8.dll) do katalogu głównego serwera. Możliwe, że znajduje tam się już plik o identycznej nazwie. W tym przypadku należy go nadpisać.


3. Przejdź do katalogu Instance i otwórz plik ServerOptions.ini dowolnym edytorem tekstowym. Możesz tutaj zmienić kilka parametrów serwera. Najważniejsze opcje to:

  • Name - nazwa serwera
  • Port - port na którym działa serwer
  • RemoteAdminPort - port poprzez który można zarządzać serwerem zewnętrznymi narzędziami takimi jak Procon lub BC2CC
  • RemoteAdminPassword - hasło do logowania admina. Wykorzystywane przez wspomniane powyżej narzędzia
  • NumGameClientSlots - ilość slotów dla graczy

Koniecznie zmień RemoteAdminPassword!


4. Zmodyfikuj plik maplist.txt znajdujący się w katalogu Instance. Przykładowy format pliku:

Code: Select all

RUSH
Levels/MP_004 0
Levels/MP_SP_002GR 0
Levels/MP_006 0
Levels/BC1_Oasis_GR 0


Jak widać, w pierwszej linii umieszczony jest tryb gry, natomiast poniżej znajduje się lista map. Oczywiście po nazwach plików ciężko określić jakim mapom w grze one odpowiadają, jednak w internecie można znaleźć ładną listę:
http://forums.gameservers.com/viewtopic.php?f=9&t=38841

Obok map znajdują się numery określające ilość rund. 0 oznacza standardową wartość, czyli 2 rundy.


5. Uruchom serwer korzystając z pliku ~StartServer.bat. Jeżeli nie posiadasz takiego pliku, możesz go pobrać tutaj. Upewnij się tylko, że plik znajduje się w katalogu głównym serwera (tam, gdzie Frost.Game.Main_Win32_Final.exe).


Możliwe problemy

1. Serwer nie jest widoczny na liście serwerów.

Upewnij się, że masz aktualny dinput8.dll w katalogu głównym serwera. Jeżeli mimo to serwer nie jest wyświetlany na liście, najprawdopodobniej twój firewall/antywirus/router blokuje porty. Serwer należy dodać do wyjątków oraz przekierować port serwera (standardowo 19567) na routerze. Proces jest inny dla każdego routera, dlatego polecam Google: http://goo.gl/0rQyR


2. Ping serwera jest wyświetlany jako 999.

999 oznacza, że z jakiegoś powodu serwer nie odpowiada na ping. Zazwyczaj jest to spowodowane odrzucaniem przez serwer zapytań ICMP. Jeżeli używasz Windowsowego firewalla, możesz dowiedzieć się jak je odblokować tutaj

Kryspin111
Posts: 39
Joined: Sun Jan 27, 2013 1:11 pm

Re: [TUTORIAL] Stawianie własnego serwera

Fri Apr 26, 2013 3:05 pm

Zrobione, tylko nie wiem czy mam coś zmieniać z tym portem. W sensie zmienić liczbę czy coś?

Aha, i jeszcze nwm co zrobić z tym:

Punkbuster=true
Ranked=true
BannerUrl=seer.61.com
ServerDescription=VIETNAM
NumGameClientSlots =32
GameModID=VIETNAM


Czy tutaj mam coś zmieniać np. VIETNAM usunąć?
To samo z bannerem?

Bliss
Posts: 42
Joined: Sat Apr 06, 2013 8:46 am

Re: [TUTORIAL] Stawianie własnego serwera

Fri Apr 26, 2013 3:18 pm

Kryspin111 wrote:Zrobione, tylko nie wiem czy mam coś zmieniać z tym portem. W sensie zmienić liczbę czy coś?

Aha, i jeszcze nwm co zrobić z tym:

Punkbuster=true
Ranked=true
BannerUrl=seer.61.com
ServerDescription=VIETNAM
NumGameClientSlots =32
GameModID=VIETNAM


Czy tutaj mam coś zmieniać np. VIETNAM usunąć?
To samo z bannerem?

Baner możesz sobie darować, no chyba że masz własny i możesz zamieścić do niego linka.
A description to opis :)
GameModID to typ serwera, Vietnam lub normalny serwer. Vietnam jest dodatkiem do BFBC2

User avatar
CactusPie
Posts: 451
Joined: Mon Dec 17, 2012 4:48 pm
Location: Poland

Re: [TUTORIAL] Stawianie własnego serwera

Fri Apr 26, 2013 3:31 pm

Jeżeli chcesz mieć serwer normalnej gry, a nie Vietnam, ustaw następujące parametry:

RevisionLevel = 8
RevisionKey = 7C0A303E-F4D2-985E-763D-E7C41B1E06A3
GameModID = BC2

Kryspin111
Posts: 39
Joined: Sun Jan 27, 2013 1:11 pm

Re: [TUTORIAL] Stawianie własnego serwera

Fri Apr 26, 2013 4:06 pm

Bliss wrote:
Kryspin111 wrote:A description to opis :)



Wiem, ale mi bardziej chodziło o GameMode XD

Czyli mogę usunąć te bannery oba?
Czy mają zostać?

Aha, i co z tym portem mam zrobić? :D

taganpl
Posts: 16
Joined: Mon Apr 22, 2013 5:24 pm

Re: [TUTORIAL] Stawianie własnego serwera

Fri Apr 26, 2013 4:11 pm

Chcesz to usuwaj banery jak i description i tak nie działa :P

porty domyślne, musisz mieć je odblokowane.
Admin serwerów: ! Nexus Polska .pl
Kontakt: xfire - pycipro

Kryspin111
Posts: 39
Joined: Sun Jan 27, 2013 1:11 pm

Re: [TUTORIAL] Stawianie własnego serwera

Fri Apr 26, 2013 4:26 pm

Czy tak ma być?
Jeśli źle to wytłumaczcie co zmienić bo uruchomiłem StartServer.bat i się uruchamia też tamto Frostbite, ale na BF'ie nie ma mojego serwa :D

Image

Kolejne pytanie. Jeśli serwer miałby być dostępny to ten plik StartServer.bat musi być stale włączony?
Czy jak raz się włączy to będzie ok? :D

taganpl
Posts: 16
Joined: Mon Apr 22, 2013 5:24 pm

Re: [TUTORIAL] Stawianie własnego serwera

Fri Apr 26, 2013 6:54 pm

Jeżeli się nie wyświetla serwer tzn. że nie masz portów odblokowanych - ew. nie posiadasz publicznego IP. Co do czarnego okna - niech sobie jest w tym tle, ono wywołuje konfiguracje serwera.
Admin serwerów: ! Nexus Polska .pl
Kontakt: xfire - pycipro

Kryspin111
Posts: 39
Joined: Sun Jan 27, 2013 1:11 pm

Re: [TUTORIAL] Stawianie własnego serwera

Fri Apr 26, 2013 7:18 pm

Czyli co mam zrobić żeby serw był widoczny itd?

Net mam z multimedii, mam podać IP? :D

taganpl
Posts: 16
Joined: Mon Apr 22, 2013 5:24 pm

Re: [TUTORIAL] Stawianie własnego serwera

Fri Apr 26, 2013 9:00 pm

Nie wiem, czy multimedia daje publiczne aka zewnętrzne IP. Musisz się dowiedzieć. Jeżeli tak, to dobrze. Jeżeli nie, to nici z hostowania.
Następnie musisz wygoglować jak na twoim routerze się przekierowuje porty.
Admin serwerów: ! Nexus Polska .pl
Kontakt: xfire - pycipro

Return to “Polish”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests